Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ تاکسی‌ها و اتوبوس‌های بین شهری در ترمینال‌ها ساماندهی شده اند تا در ایام پیک و غیر پیک به مسافران خدمات مناسبی ارائه بدهند.  

هنگامی که به تعاونی‌ها می‌روید تاکسی‌های زیادی صف کشیده‌اند تا مسافران را منتقل کنند که البته نرخ کرایه همه آنان مشخص است. این در حالی است که در ایام پیک و در اواخر هفته عنوان می‌شود که کمبود ماشین وجود دارد و بدین ترتیب مسافران را به دردسر می‌اندازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تعاونی‌ها معتقدند در برخی ساعات ماشین‌های خطی وجود ندارد اما در برخی از تعاونی‌ها به محوطه بیرون می‌توانید سری بزنید؛ فردی صدای‌تان می‌زند تا با قیمت بالاتر شما را به مقصد برسان! این رفتار بارها و بارها در ترمینال غرب و ترمینال شرق تهران رخ داده است. اما ماجرا به این جا ختم نمی‌شود. متاسفانه این روزها نظارت دقیقی بر کرایه همان ماشین‌های خطی که از داخل تعاونی سفارش می‌گیرید وجود ندارد.

طی هفته گذشته نیز عدم نظارت بر تاکسی‌های خطی سبب شد مسافران بیش از قیمت مصوب، مجبور به پرداخت هزینه شوند که در برخی خطوط بیشتر از 3 برابر قیمت گزارش شده است.

در این رابطه طی تماس تلفنی با یکی از رانندگان تاکسی خطی آمل- تهران در تاریخ جمعه 22 شهریورماه، خواستیم قیمت جابه جایی مسافر را اعلام کند. او در این رابطه عنوان کرد به دلیل اینکه آخر هفته با ترافیک مواجه می‌شود و همچنین در بازگشت از تهران باید خالی بازگردد، دیگر قیمت 42 هزار تومان، که مصوب است، را دریافت نمی‌کند و قیمت 120 هزار تومان، نرخ انتقال مسافرین به تهران است!! او همچنین نرخ جا به جایی مسافران در ابتدای هفته و روزهای عادی را 75 هزار تومان اعلام کرد. این در صورتی است که نرخ مصوب حدود 42 هزار تومان است.

بنا به گزارش ارسالی، در ساعت و تاریخی که این تاکسیران مسافران را جا به جا کرده و با ترافیک هم مواجه نبوده اند با این وجود، نرخ 100 هزار تومان را از هر یک از مسافرین اخذ کرده است.

گفتنی است خبرنگار برنا موفق به گفتگو با مسئولین ذیربط وزارت راه نشده و همچنان منتظر پاسخ این اقدامات در ترمینال‌ها هستیم.

خبرنگار: سیمین برادران

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: اتوبوس تاکسی ترافیک مسافران برنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۳۵۳۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونق تولید با مالیات بر سوداگری

به گزارش خبرنگار مهر ۱۱ سال مالیات بر سوداگری یا همان مالیات بر عایدی سرمایه قبلی، در مجلس معطل ماند و بالاخره اردیبهشت امسال مجلس ایرادات شورای نگهبان را اصلاح کرد و برای تأیید نهایی به شورای نگهبان فرستاد. این طرح شامل خودرو، ملک، ارز و طلا می‌شود و هرکس بیش از نیاز مصرفی و کمتر از دو سال این موارد را خرید و فروش کند، مشمول این طرح خواهد بود.

پس از حواشی و سوالات بسیاری که در سطح جامعه درباره این طرح ایجاد شد؛ برنامه پایش ۱۱ اردیبهشت، میزبان مصطفی طاهری عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی بود تا به سوالات و شبهات مردم درباره مالیات بر سوداگری پاسخ دهد.

مالیات از تورم یا مالیات از دلالی؟

یکی از سوالات مهم جامعه درباره این طرح این است که آیا دولت می‌خواهد از تورم هم مالیات بگیرد؟

مصطفی طاهری در ابتدای برنامه از فلسفه مالیات بر سوداگری گفت. بسیاری از مردم گله دارند که چرا کارمند یا کسبه که به صورت شفاف کار می‌کنند، مالیات‌شان را باید پرداخت کنند اما آن‌هایی که دلالی می‌کنند و چندین برابر ما درآمد دارند، مالیاتی پرداخت نمی‌کنند. برای حل این مشکل در تمام دنیا از عایدی سرمایه مالیات می‌گیرند و این طرح مالیات بر سوداگری هم برای جلوگیری از دلالی، سوداگری و تجمع سرمایه در بخش‌های غیر مولد است.

طاهری مثال زد: اگر خانواده‌ای ۵ فرزند بالای ۱۸ سال هم داشته باشد و ۵ خودرو برای خودشان بعلاوه دو خودرو برای سرپرست خانواده بخرند و قبل از دو سال نفروشند، مالیاتی از آن‌ها دریافت نمی‌شوند.

البته این مالیات در مورد طلا و ارز متفاوت است و سقف زمانی برای خرید و فروشش وجود ندارد. نماینده مجلس دراین‌باره گفت: «در مورد طلا و ارز اگر شفاف هرچقدر طلا بخرید و شفاف فروخته شود، هیچ مالیات بر عایدی دریافت نمی‌شود. در مورد طلا و ارز این مالیات مشمول کسانی می‌شود که شفاف نیستند و با حجم تراکنش‌هایی مواجه می‌شویم که انگار کارش طلافروشی است ولی خودش را به عنوان طلا فروش معرفی نکرده است؛ اینجا از او مالیات اخذ خواهد شد.»

آیا این قانون جلوی سوداگری را خواهد گرفت؟

معافیت‌های مالیات بر سوداگری شامل مواردی مانند ملک ارثی، ملک یا خودرو مازاد برای سرپرست خانوار، تعویض ملک مسکونی کمتر از یکسال، املاک وقفی و هدیه، املاک و زمین خارج از شهر است.

در ادامه برنامه مجری برنامه از شبهاتی که منتقدان به این طرح وارد می‌کنند و باز گذاشتن سر معافیت‌ها و امکان فرار سوداگران از این نوع مالیات‌ها پرسید و مصطفی طاهری در پاسخ گفت: «من این نقد را قبول دارم اما مالیات بر سرمایه سال‌هاست در دست تصویب است. اگر می‌خواستیم حداکثری همه چیز را در این طرح در نظر بگیریم به همین حداقلی هم نمی‌رسیدیم زیرا فشار سنگینی بر جامعه و مجلس وجود داشت. اشکالی ندارد اگر این قانون تصویب شود و در طول اجرا کارآمدی خودش را نشان دهد و اگر کم اثر بود در جلوگیری از سوداگری می‌توان اصلاحش کرد.»

رئیس مجلس چند روز پیش اعلام کرد که این قانون شامل یک درصد جامعه می‌شود. عضو کمیسیون صنایع مجلس نیز در تأیید آن گفت: «آمار قطعی نیست و در خودرو و طلا و مسکن هرکدام متفاوت است اما به طور کلی شامل درصد کمی از جامعه می‌شود. از طرفی در جایی که دلالی و پول زیاد است، به اسم مردم فشار می‌آورند. در حالی که این عین عدالت است و خواسته خود مردم است.»

کد خبر 6097029 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • معرفی پایانه های اتوبوسرانی تهران
  • قیمت روز خودروهای چینی +جدول
  • رونق تولید با مالیات بر سوداگری
  • مسیرگشایی در بافت فرسوده خوی با اعتباری بالغ بر ۳۹۰ میلیاردتومان
  • گشایش گره ترافیکی خوی
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • پیش‌بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری | شهر هوشمند چگونه شهری است؟
  • توافق دوطرفه: ماشین گلزنی بارسا جدا نمی‌شود
  • آبشار لوه این هفته برای دومین بار قربانی گرفت؛ امروز مسافر سبزواری سقوط کرد
  • ضرورت توجه به روان‌سازی ترافیک معابر در مراغه